Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Ιεράπετρας. Τα Στάδια Ανάπτυξης και το Ιστορικό ίδρυσης

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ιεράπετρας για να επιτύχει το Σκοπό και τους Στόχους του , βασιστήκε σε στο σχεδιασμό ενός αρχικού ετήσιου πλάνου σχετικά με το τι θα προσφέρει στους δικαιούχους του το Κοινωνικό Παντοπωλείο κατά το πρώτο, το δεύτερο και το τρίτο στάδιο της λειτουργίας του.

1ο Στάδιο – 1ο Τετράμηνο Λειτουργίας – Παραμονές Χριστουγέννων 2011

Κατά το 1ο, θα μπορούσαμε να πούμε εναρκτήριο, στάδιο της λειτουργίας του το Κοινωνικό Παντοπωλείο θα προφέρει στους δικαιούχους του είδη πρώτης ανάγκης και κυρίως τρόφιμα και προϊόντα μη ευπαθή, δηλαδή όσα δεν χρειάζονται ψυγείο για να συντηρηθούν.

Αναλυτικότερα στην κατηγορία των μη ευπαθών ειδών πρώτης ανάγκης περιλαμβάνονται τρόφιμα όπως γάλατα εβαπορέ, ρύζι, ζυμαρικά, αλεύρι, όσπρια, λάδι, ζάχαρη, καφέ, κονσέρβες, παιδικές κρέμες, παξιμάδια, φρυγανιές, μπισκότα κτλ., βασικά είδη καθαριότητας όπως χαρτικά, απορρυπαντικά, σαπούνια/σαμπουάν, χλωρίνη, σφουγγάρια, σκούπες κτλ., καθώς και βασικά είδη περιποίησης βρεφών όπως πάνες, μωρομάντηλα κτλ.

Επίσης θα παρέχονται είδη ένδυσης , υπόδησης αχρησιμοποίητα, προσφορές καταστημάτων ή ιδιωτών. Επιπρόσθετος στόχος του σταδίου αυτού είναι και η δημιουργία ενός ανεξάρτητου χώρου εντός του Παντοπωλείου στον οποίο θα διατίθενται προϊόντα μεταχειρισμένα, ελεγμένα και σε άριστη κατάσταση. Τα μεταχειρισμένα προϊόντα θα περιλαμβάνουν κυρίως είδη ένδυσης και υπόδησης, αλλά και παιχνίδια, είδη οικιακής χρήσης κτλ., ενώ θα προέρχονται ως επί το πλείστον από δωρεές ιδιωτών.

Άλλωστε όλοι μας, τουλάχιστον μία φόρα κατά τη διάρκεια της ζωής μας, δε θέλαμε να δώσουμε ρούχα τα οποία δε φορούσαμε πια αλλά πάντα δεν προβληματιζόμασταν για το που να τα πάμε;

2ο Στάδιο-2ο Τετράμηνο Λειτουργίας

Κατά το δεύτερο στάδιο της λειτουργίας του θέτουμε ως στόχο το Κοινωνικό Παντοπωλείο να αποκτήσει ψυγεία και καταψύκτες για να είναι σε θέση να προσφέρει επιπλέον και τρόφιμα τα οποία συντηρούνται μόνο εντός ψυγείου, όπως γάλατα, γιαούρτια, χυμούς κ.ά., καθώς και κατεψυγμένα τρόφιμα, για παράδειγμα κρέατα, ψάρια, λαχανικά κτλ.

3ο Στάδιο-3ο Τετράμηνο Λειτουργίας

Στόχος του τρίτου σταδίου-τετραμήνου είναι το Κοινωνικό Παντοπωλείο να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία όσον αφορά την παροχή προϊόντων, ώστε να προχωρήσει και στην παροχή άλλων υπηρεσιών οι οποίες θα στηρίζουν τους δικαιούχους του κυρίως ως προς τον τομέα εύρεσης εργασίας.  Δωρεάν παροχή υπηρεσιών από επαγγελματίες της περιοχής που εθελοντικά στηρίζουν την αλληλέγγυα δράση (π.χ. γιατρούς, ψυχολόγους, παιδαγωγούς , δικηγόρους, κ.α.)

Ανάμεσα στις υπηρεσίες αυτές θα περιλαμβάνεται η βοήθεια κοινωνικών λειτουργών, η στήριξη του ΟΑΕΔ καθώς και η παροχή πρόσβασης στο διαδίκτυο με υπολογιστές που θα βρίσκονται εντός του Παντοπωλείου. Η τελευταία δε ιδέα είναι εύκολα υλοποιήσιμη, καθώς όλο και κάπου υπάρχει ένας υπολογιστής που δε μας χρειάζεται και με τη βοήθεια των εθελοντών είναι σίγουρο πως θα βρεθεί.

Στις μέρες μας άλλωστε, ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος αναζήτησης εργασίας και αποστολής βιογραφικών πραγματοποιείται μέσω του διαδικτύου, συνεπώς η προσφορά του θα ήταν πολύ χρήσιμη στους άνεργους δικαιούχους του Παντοπωλείου.

pantopolio-logο-horizontal-500

 

« Δεν περπατάμε παράλληλα, περπατάμε μαζί!».

 Για το Κοινωνικό Παντοπωλείο

Παράρτημα πληροφοριών και υπερσυνδέσεων

 

pantopolio-logο-vertical-100
Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Ιεράπετρας
ΜΑΖΙ και η Ιεράπετρα ενάντια στη Φτώχεια και στον Κοινωνικό Αποκλεισμό !

Πληροφορίες σύνταξης – ανάρτησης
Δήμος Ιεράπετρας
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ
Νικηφόρου Φωκά 20 - Ταχ.Κώδικας: 72200 Ιεράπετρα
Τηλέφωνο: 28420-89707 - fax 28420 23999 - koinonikopantopoleio@ierapetra.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ - info@ierapetra.gov.gr