dimos-photomark-only-logo
ΔΗΜΟΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ιεράπετρα 15.04.2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απάντηση στην επιστολή του Υποψηφίου Δημάρχου  κ. Μανόλη Γερακιανάκη 

Είναι πρωτοφανές, υποψήφιος Δήμαρχος να καταγγέλλει τη διενέργεια αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται σε όλους τους Δήμους, σε όλες τις Δημοτικές περιόδους, προκειμένου να αναδειχθούν σημαντικές παρεμβάσεις για μια πόλη.

Η προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών για την ανάδειξη σημαντικών σημείων στην Ιεράπετρα, συμπεριλαμβάνεται στο Επιχειρησιακό και Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου και έχει προβλεφθεί η απαιτούμενη πίστωση.

Η ανάγκη για το διαγωνισμό υπηρετεί ένα ξεκάθαρο στόχο: Καλύτερες συνθήκες στο δημόσιο χώρο και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Η προτεραιότητα αυτή είναι τουλάχιστον ίση με άλλες κοινωνικές ανάγκες αρμοδιότητας ενός δήμου.

Το πλαίσιο των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών ιδεών προσδιορίζει ότι το χρηματικό ποσόν των βραβείων καθορίζεται κατά την κρίση της διοργανώτριας αρχής. Επίσης, και σε άλλους παρόμοιους διαγωνισμούς δεν δόθηκαν 2α και 3α βραβεία αλλά προβλέφθηκε μόνο η δυνατότητα εξαγοράς μελετών.

Η αναφορά για «προχειρότητα και βιασύνη» που βρίσκει ο κ. Γερακιανάκης, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι μάλλον δε διάβασε το κείμενο με τους στόχους και το αντικείμενο του διαγωνισμού, που κάποιοι πιο ειδικοί το χαρακτήρισαν πολύ καλό.

Επιπλέον, η προκήρυξη δεν έχει καμία σχέση με την προεκλογική περίοδο, γιατί πρόκειται για δράση προγραμματισμένη, που χρειάστηκε σημαντικό χρόνο να προετοιμαστεί. Επίσης, όπως εξηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, η αξιολόγηση των προτάσεων θα γίνει μετά τον Αύγουστο, κατά τη θητεία δηλαδή της επόμενης δημοτικής αρχής.

Είναι σημαντικό ακόμα να ξεκαθαρίσουμε πως ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός θα βοηθήσει το Δήμο Ιεράπετρας να διεκδικήσει χρηματοδοτήσεις για απαραίτητα έργα κατά τη νέα προγραμματική περίοδο (2014-2020). Όποιος έχει ασχοληθεί έστω και λίγο με τα θέματα των δημοσίων έργων, γνωρίζει πως δεν εντάσσονται έργα σε χρηματοδοτικά προγράμματα, χωρίς μελέτες. Μάλιστα, από την ποιότητα των μελετών καθορίζεται σε καίριο βαθμό αν κερδίσει Δήμος ένα έργο.

Σε ότι αφορά τις κοινωνικές ανάγκες (κοινωνικό παντοπωλείο κλπ.) είναι κάπως παράδοξο να παραδίδονται μαθήματα όταν ο δήμος από την πρώτη στιγμή στηρίζει το θεσμό με αποτελέσματα που είναι γνωστά και παρά τις συγκυρίες και τις συνθήκες υπάρχει πολύ καλή οργάνωση και οι δομές του λειτουργούν. Σε κάθε περίπτωση, οι παραπάνω δαπάνες, ούτως ή άλλως, δεν έχουν σχέση με το επενδυτικό πρόγραμμα του Δήμου.

Με βάση τα παραπάνω, οι Γεραπετρίτες, οφείλουν να προβληματιστούν που οδηγούν αυτές οι απόψεις που ξεκινώντας από την άγνοια, τείνουν να διαμορφώσουν ένα κλίμα λαϊκισμού και ανευθυνότητας με μόνο στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων και μάλιστα σε θέμα που δεν προσφέρεται.

Από το Γραφείο Τύπου
Δήμου Ιεράπετρας

Η Ανοιχτή επιστολή του Γερακιανάκη Μανώλη Υποψήφιου Δήμαρχου Ιεράπετρας

manolis-gerakianakis-2Με μεγάλη μου έκπληξη κατά την συνεδρίαση του ΔΣ την Πέμπτη 10 Απριλίου, άκουσα τον κ. Ζαχαρενάκη να κάνει την εισήγηση εκ μέρους της δημοτικής αρχής του 4ου θέματος, «Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών για την ανάδειξη σημαντικών σημείων στην Ιεράπετρα».
Είναι ένας υποχρεωτικός διαγωνισμός, που απευθύνεται σε νέους αρχιτέκτονες, για όλα τα σημαντικά έργα που θέλει να προωθήσει κάποιος δήμος και όχι μόνο, όπου προβλέπονται και χρηματικά βραβεία ανάλογα με την κρίση της διοργανώτριας αρχής.

Στην συγκεκριμένη εισήγηση οριζόταν ο αριθμός των βραβείων σε τέσσερα (4) πρώτα, καθώς και το ύψος τους στις 3.000 ευρώ, δηλαδή 12.000 ευρώ στο σύνολο, που είχαν ήδη προβλεφθεί στο τεχνικό πρόγραμμα.
Να σημειώσω ότι από την σύντομη συζήτηση που ακολούθησε αποκόμισα ότι δεν υπήρχε καμία βιασύνη και κανένας σχεδιασμός για να προχωρήσει αυτός ο διαγωνισμός και έμεινα άφωνος ακούγοντας δημοτικό σύμβουλο της δημοτικής αρχής, αρχιτέκτονα στο επάγγελμα να λέει, «τα λεφτά είναι μηδαμινά, είναι αστεία τα λεφτά».
Ακολούθησε ή απαράδεκτη και προκλητική ομόφωνη (η παράταξη της κ. Κοτσιφάκη απουσίαζε) ψήφιση αυτής της πρότασης, χωρίς καμία απολύτως αλλαγή.
Αλήθεια, με σεβασμό στους νέους μας αρχιτέκτονες, έχει την δυνατότητα ο δήμος μας να ξοδέψει αυτό το ποσό των 12.000 ευρώ, όταν τρία χρόνια τώρα ακούμε για την κακή οικονομική του κατάσταση;
Όταν δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην δέσμευση του για στήριξη στο κοινωνικό παντοπωλείο, όταν αδυνατεί να συντηρήσει τα οχήματα του και μένουν ακινητοποιημένα, όταν το κέντρο της πόλης αλλά και τα τοπικά μας διαμερίσματα στερούνται καλλωπισμού και μάλιστα ενόψει του Πάσχα και της νέας τουριστικής περιόδου, όταν η πρόβλεψη για την τουριστική διαφήμιση του τόπου μας ήταν μόλις 5.000 ευρώ και έγινε 10.000 μετά από πιέσεις;
Ποια τα υλικά ή ηθικά βραβεία του δήμου μας, για τα παιδιά και τις δασκάλες του 7ου νηπιαγωγείου όταν πήραν το πρώτο πανευρωπαϊκό βραβείο, για τα παιδιά των τριτέκνων επιτυχόντων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ όπως έκαναν άλλοι δήμοι, για τις πρωτιές συνδημοτών μας;
Εκτός από όλα τα παραπάνω διαπιστώνω και μία παρατυπία, αφού σύμφωνα με την σχετική υπουργική απόφαση, στο άρθρο 11 παράγραφος 3 ορίζεται ακριβώς ο τρόπος προσδιορισμού των βραβείων.

«3. Η κατανομή των βραβείων στους βραβευθέντες γίνεται βάσει του ακόλουθου πίνακα:

vraveia-arxitektoniki-meleti

Από την προχειρότητα και την βιασύνη που συντάχτηκε η παραπάνω πρόταση, μόνο προς όφελος του δήμου δεν είναι και με δεδομένη την οικονομική κατάσταση, επιβάλλεται μεγαλύτερος σεβασμός στην διαχείριση των χρημάτων των συνδημοτών μας.
Η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και η συνετή αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων του δήμου και των δημοτών μας, πρέπει να είναι το πρώτο μέλημα όλων.
Είναι σύνηθες το φαινόμενο της άσκοπης σπατάλης χρημάτων σε προεκλογικές περιόδους και αυτό πρέπει επιτέλους να σταματήσει.

Γερακιανάκης Μανώλης
Υποψήφιος Δήμαρχος

Παράρτημα πληροφοριών και υπερσυνδέσεων

Πληροφορίες σύνταξης – ανάρτησης

Σύνταξη - αποστολή σε ΜΜΕ : :
Δήμος Ιεράπετρας - Γραφείο Τύπου
Πλατεία Κανουπάκη - Ταχ.Κώδικας: 72200 Ιεράπετρα
Τηλ 28423 40300 - Fax 28420 23999 - press@ierapetra.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ - info@ierapetra.gov.gr