Ιεράπετρα 24.8.2015

 

Υποχρέωση και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η ανάδειξη και διαφύλαξη των αρχαιοτήτων δηλώνει ο Δήμαρχος Ιεράπετρας.

Με τον πρόεδρο, κ. Ι. Ροβιθάκη και τα μέλη της Επιτροπής Ανάδειξης του Αρχαιοτήτων του Δήμου Ιεράπετρας, κ. Ι.Μαστοράκη, κ. Γ.Σωμαράκη και κ. Μ.Χατζηνάκη συναντήθηκε την Παρασκευή 21 Αυγούστου ο Δήμαρχος Ιεράπετρας, κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης. Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση για τις παρεμβάσεις που πραγματοποιούνται την τρέχουσα περίοδο σε αρχαιολογικούς χώρους του δήμου, καθώς και για τις δράσεις που από την Επιτροπή πρόκειται το επόμενο διάστημα να πραγματοποιηθούν.

synanthsh-dhmarxou-epitrophs-arxaiothtwn

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Δήμαρχος ενημέρωσε την Επιτροπή για τις παρεμβάσεις που έγιναν σε αρχαιολογικούς χώρους από ομάδες φοιτητών από Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού υπό την καθοδήγηση σπουδαίων επιστημόνων του χώρου, καθώς για την υλοποίηση του έργου Ψηφιακό Μουσείο και την σύνθεση τεσσάρων ντοκιμαντέρ με σημείο αναφοράς τους αρχαιολογικούς χώρους του Δήμου Ιεράπετρας.

Ειδικότερα, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις εργασίες στην περιοχή Γαϊδουροφάς της Τοπικής Κοινότητας Ανατολής, καθώς και στις εργασίες στο αρχαίο θέατρο Ιεράπετρας και στη Ρωμαϊκή Έπαυλη στη Δημοτική Ενότητα Μακρύ Γιαλού. Όπως ανέφερε,  προσπάθεια του Δήμου ήταν να υποστηρίξει το σημαντικό έργο που επιτελέστηκε με τη συμβολή αξιόλογων αρχαιολόγων και καθηγητών, όπως της κα. Σοφιανού, του κ. Παπαδάτου, του κ. Χαλκιά, της κα. Χλουβεράκη και της  κα. Ζερβάκη, για να αναδειχθούν οι αρχαιότητες της περιοχής γι΄ αυτό και παρά τις δυσκολίες, ο Δήμος συνέβαλε στη φιλοξενία των φοιτητών στον πρόσφατα διαμορφωμένο Δημοτικό Ξενώνα  στο κτίριο της πρώην ΔΕΥΑ Μακρύ Γιαλού στα Αχλιά, όπως και στο Δημοτικό Σχολείο της Ανατολής.

Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν επίσης και θέματα σχετικά με την προβολή των αρχαιοτήτων. Συγκεκριμένα συζητήθηκε η πρόταση του καθηγητή Γεωλογίας, κ. Μ. Δερμιτζάκη για δημιουργία Μουσείου Απολιθωμάτων στο Δημοτικό Σχολείο Μεσελέρων, ειπώθηκε πρόταση για μεταφορά της αρχαιολογικής συλλογής στο κτίριο που στεγάζεται σήμερα η Αστυνομία προκειμένου να δημιουργηθεί ένα νέο μουσείο, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα μεγαλύτερο και καταλληλότερο κτίριο, καθώς και πρόταση για την καταγραφή των αρχαιολογικών οικοπέδων και τη διάθεση ενός για την τοποθέτηση και φύλαξη των διασκορπισμένων σήμερα αρχαιολογικών ευρημάτων. Παράλληλα προτάθηκε και η πραγματοποίηση ενημερωτικής εκδήλωσης για την ενημέρωση των πολιτών αναφορικά με τις εργασίες ανασκαφών και τις παρεμβάσεις στους αρχαιολογικούς χώρους  εντός του μηνός Σεπτεμβρίου.

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος «η διαφύλαξη του αρχαιολογικού πλούτου του τόπου μας πρέπει να μας απασχολήσει όλους. Ο Δήμος Ιεράπετρας από τη μεριά του συμβάλει στο μέτρο του δυνατού προκειμένου να υποστηρίξει την  κάθε προσπάθεια.

Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε πρώτα απ’ όλα την Εφορία Αρχαιοτήτων και την Προϊσταμένη, κα. Χρύσα Σοφιανού για την άψογη συνεργασία και το απαράμιλλο ενδιαφέρον της. Αξίζουν επίσης συγχαρητήρια και στους υπεύθυνους των παρεμβάσεων που το φετινό καλοκαίρι πραγματοποιήθηκαν, τον κ. Παπαδάτο, τον κ. Χαλκιά, την κα. Χλουβεράκη και την κα. Ζερβάκη,  όλους τους φοιτητές που συμμετείχαν, καθώς επίσης και στην Επιτροπή Ανάδειξης Αρχαιοτήτων του Δήμου Ιεράπετρας.

Είναι γεγονός ότι σε μια δύσκολη εποχή, όπως σημερινή, κάθε προσπάθεια για την ανάδειξη και διαφύλαξη του ιστορικού μας παρελθόντος είναι θετική και θεωρούμε υποχρέωσή μας ως Τοπική Αυτοδιοίκηση να την υποστηρίξουμε»

Γραφείο Τύπου