Ιεράπετρα 9.2.2016

Δελτίο Τύπου

Με τον Σύλλογο Κρητών Παραγωγών & Πολιτών Λαϊκών Αγορών συναντήθηκε ο Δήμαρχος Ιεράπετρας

Μετά και την επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας αναφορικά με τα προβλήματα των αγροτών με αφορμή τις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΠΝΟ, ο Δήμαρχος Ιεράπετρας, κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης κατά την παραμονή του στην Αθήνα συναντήθηκε και συζήτησε για προβλήματα του κλάδου με τον πρόεδρο και τον γραμματέα του Συλλόγου Κρητών Παραγωγών & Πωλητών Λαϊκών Αγορών, κ. Μιχάλη Μιχαλάκη και κ. Μπάμπη Χαραλαμπάκη αντίστοιχα.

synanthsh-laikh-agora

Ειδικότερα, ενημερώθηκε από τους εκπροσώπους του Συλλόγου Κρητών Παραγωγών & Πωλητών Λαϊκών Αγορών για σημαντικά θέματα που πλήττουν τον κλάδο, ενώ παράλληλα είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί Λαϊκές Αγορές της Αθήνας, συνομιλώντας με παραγωγούς της Κρήτης και της Ιεράπετρας.

Το πρόβλημα του αθέμιτου ανταγωνισμού, η απουσία  ελέγχου στις Λαϊκές Αγορές και η άνθηση του παραεμπορίου, το αυξημένο κόστος παραγωγής και οι χαμηλές τιμές πώλησης σε συνδυασμό με την απουσία στοχευμένης προβολής και διαφήμισης αποτελούν, όπως φαίνεται, σημαντικά προβλήματα που πλήττουν τους παραγωγούς λαϊκών αγορών και λειτουργούν ανασταλτικά για τους ίδιους.

Επιπρόσθετα, το ιδιαίτερο πρόβλημα του βαφτίσματος των κρητικών κηπευτικών και της πώλησής τους ως κηπευτικά άλλων περιοχών αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα, το οποίο μάλιστα συμβαίνει αρκετά  συχνά και, όπως τονίστηκε, σε πολλές των περιπτώσεων λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Δήμαρχος αναφερόμενος στα παραπάνω προβλήματα «Οι συνθήκες λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου είναι δύσκολες και ιδιαίτερες με πολλούς αστάθμητους παράγοντες να το επηρεάζουν.  Σε αυτό το πλαίσιο ο Σύλλογος Κρητών Παραγωγών & Πωλητών Λαϊκών Αγορών καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για τη στήριξη των παραγωγών   που πρέπει να πούμε ότι εργάζονται υπό αντίξοες συνθήκες, μακριά από τις οικογένειές τους και με τα έξοδά τους καθημερινά να αυξάνονται σημαντικά σε μια εποχή μάλιστα που τα έσοδα λόγω οικονομικής δυσπραγίας και αδυναμίας των καταναλωτών είναι εμφανώς μειωμένα».

Θέλοντας να στηρίξει το έργο και την προσπάθειά τους, ο Δήμαρχος Ιεράπετρας, αφού ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Συλλόγου Κρητών Παραγωγών & Πωλητών Λαϊκών Αγορών, κ. Μ. Μιχαλάκη για τη στήριξη και τη συμμετοχή του στην διεκδίκηση των συμφερόντων του αγροτικού κλάδου δεσμεύτηκε τα παρακάτω: Πρώτον, να σταθεί δίπλα στον Σύλλογο και στην προσπάθειά του για να στηρίξει τα δίκαια αιτήματα του εν λόγω κλάδου. Δεύτερον, να φέρει προς συζήτηση τα θέματα στην Επιτροπή Αγροτικών Θεμάτων του Δήμου Ιεράπετρας. Τρίτον, να υπάρξει συζήτηση με τον Ενιαίο Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας για την υλοποίηση κοινών δράσεων που θα επιλύσουν κάποια από τα υπάρχοντα σήμερα προβλήματα και τέταρτον, να επιδιώξει συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Κρήτης, κ Σ. Αρναουτάκη και την αρμόδια Αντιπεριφερειάρχη, κ. Θ. Βρέντζου προκειμένου να συζητηθεί η ανάληψη πρωτοβουλιών για την προβολή και προώθηση στην Αθήνα και άλλες πόλεις των κρητικών προϊόντων και κηπευτικών.

Όπως τόνισε ολοκληρώνοντας «Αξίζουν συγχαρητήρια για τις καθημερινές προσπάθειές τους σε όλους του αγρότες – παραγωγούς που σε αυτές τις δύσκολες εποχές αγωνίζονται για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις τους αλλά και την τοπική κοινωνία. Αποτελούν τους πραγματικούς και αληθινούς διαφημιστές των κρητικών προϊόντων και οφείλουμε με κάθε μέσο να τους στηρίζουμε ουσιαστικά».

Γραφείο Τύπου

Δήμου Ιεράπετρας