dimos-photomark-only-logo
ΔΗΜΟΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ιεράπετρα 17.01.2014

Επιστολή στον πρωθυπουργό για τις Υπηρεσίες της Ιεράπετρας

Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά για το θέμα των Υπηρεσιών της Ιεράπετρας απέστειλε χθες ο Δήμαρχος κ. Σήφης Αναστασάκης.

Ακολουθεί το κείμενο:

Τα τελευταία τρία χρόνια οι πολίτες της Ιεράπετρας βιώνουν μια πρωτοφανή για τα δεδομένα της περιοχής κατάσταση: Όλες οι υπηρεσίες που υπήρχαν στην πόλη έχουν μεταφερθεί στον Άγιο Νικόλαο ή έχουν αποψιλωθεί, με μοναδικό σκεπτικό ότι είναι πρωτεύουσα. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι η Ιεράπετρα είναι μεγαλύτερη πόλη του νομού Λασιθίου και η μοναδική στο Νότο της Ανατολικής Κρήτης, που εξυπηρετεί περίπου 40.000 ανθρώπους.

Αυτή η πρακτική έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν οι πολίτες σε στοιχειώδεις καθημερινές ανάγκες που αντιμετωπίζουν, με αποτέλεσμα να έχουν φτάσει στα όρια τους και να κάνουν διαρκείς κινητοποιήσεις με σκοπό να διατηρηθούν οι υπηρεσίες στον τόπο. Καταγράφονται δε καθημερινά τραγελαφικά φαινόμενα. Π.χ. για την έκδοση ενός παραβόλου αξίας επτά ευρώ πρέπει να μεταβεί ο Δημότης μας στον Άγιο Νικόλαο, να έχει κόστος λόγω καυσίμων και λοιπών εξόδων που φτάνει τα 30 ευρώ και να χάνει τρεις και τέσσερις ώρες τουλάχιστον για να εξυπηρετηθεί κι αν αυτό συμβεί σε μία μέρα. Δεν αναφέρομαι σε μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά σε πάγια και καθημερινά φαινόμενα που αφορούν πολλές υπηρεσίες.

Για την τοπική κοινωνία αποτελεί μείζον πολιτικό θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Νοσοκομείο, Εφορία, Τελωνείο, ΟΑΕΕ, ΔΕΗ, ΟΤΕ κλπ είτε υποβαθμίζονται, είτε έχουν πάψει να λειτουργούν και αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων πως μόνο αρνητικά έχει λειτουργήσει μέχρι τώρα για την τοπική κοινωνία. Όχι μόνο για την εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά και για την ίδια την κοινωνική συνοχή και την αναπτυξιακή προοπτική. Κι επειδή τείνει να μονιμοποιηθεί, θεωρούμε αναγκαία τη δική σας παρέμβαση προς τα υπουργεία, ώστε να αλλάξουν αυτή την τακτική που δεν στηρίζεται σε καμία τεχνοκρατική λογική.

Εσείς ο ίδιος έχετε ανακοινώσει πως η χώρα θα πρέπει να μπει το επόμενο διάστημα στη διαδικασία της ανάπτυξης. Για να συμβεί όμως αυτό σε τοπικό επίπεδο δεν αρκεί οι κεντρικές υπηρεσίες να λειτουργούν αλλά θα πρέπει και σε τοπικό επίπεδο, εκεί όπου υπάρχουν ποικίλες προοπτικές ανάπτυξης να μπορούν να εξυπηρετηθούν πολίτες και υποψήφιοι επενδυτές. Και είναι σαφές πως εφόσον υπάρξει αναστροφή του κλίματος η περιοχή της Ιεράπετρας θα έχει επενδύσεις στον αγροτικό αλλά και στον τουριστικό τομέα, οι οποίες είχαν ξεκινήσει ή δρομολογηθεί αλλά πάγωσαν λόγω των εξελίξεων. Έτσι, τόσο στις εναλλακτικές μορφές όσο και στην κλασσική γεωργική ανάπτυξη υπάρχει διάθεση για νέες δράσεις ενώ παράλληλα εκκρεμούν περίπου 10 σημαντικές επενδύσεις σε τουριστικές υποδομές.

Τα παραπάνω απαιτούν υποστηρικτικές κρατικές δομές που σήμερα έχουν παραλύσει στην περιοχή. Είναι αδήριτη ανάγκη λοιπόν να αντιμετωπιστεί η περιοχή με τρόπο που να αρμόζει στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική δυναμική που παρουσιάζει ως τέταρτη πόλη της Κρήτης και παράλληλα με τις υπαρκτές και μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης που έχει και είναι ορατές.

Θεωρώ ότι η δική σας συνδρομή είναι καθοριστική. Δεν διατυπώνουμε αιτήματα στη λογική του πελατειακού κράτους, ούτε ζητούμε χαριστικές πράξεις, αλλά προτείνουμε να στηριχθεί ένας τόπος που απέδειξε στο παρελθόν ότι έχει δυνατότητες και προσέφερε στην εθνική οικονομία, αλλά κυρίως, μπορεί ακόμα να προσφέρει περισσότερα και στην περίοδο της κρίσης και να είναι από τις περιοχές που θα συνδράμουν καθοριστικά στην έξοδο από αυτήν. Μιλούμε δηλαδή για πράξεις στη λογική της αναγκαίας ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας στο πλαίσιο της αντίληψης που διακηρύσσετε. Πραγματικά, θέλουμε τα αυτονόητα.

Παρακαλώ με τη δική σας παρέμβαση να τερματιστεί αυτό το φαινόμενο και να αποκατασταθεί η λειτουργία των Υπηρεσιών στη βέλτιστη κατάσταση. Σας λέω ειλικρινά πως το συμπέρασμα που έχουν καταλήξει οι Δημότες είναι πως η Ιεράπετρα τελεί υπό διωγμό, κάτι που επισημαίνουν καθημερινά διαπιστώνοντας την υποβάθμιση της ζωής και της καθημερινότητάς τους. 

 

Ο Δήμαρχος ΙεράπετραςSIFIS-ANASTASAKIS-PORTRAIT

Σήφης Αναστασάκης

 

Από το Γραφείο Τύπου
Δήμου Ιεράπετρας

Παράρτημα πληροφοριών και υπερσυνδέσεων

Πληροφορίες σύνταξης – ανάρτησης

Σύνταξη - αποστολή σε ΜΜΕ : :
Δήμος Ιεράπετρας - Γραφείο Τύπου
Πλατεία Κανουπάκη - Ταχ.Κώδικας: 72200 Ιεράπετρα
Τηλ 28423 40300 - Fax 28420 23999 - press@ierapetra.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ - info@ierapetra.gov.gr