Ιεράπετρα 14.12.2015

Δελτίο Τύπου

Στόχος μας να διαφυλάξουμε και να αναδείξουμε τα μνημεία του ιστορικού μας παρελθόντος, δίνοντάς τους μιααξιόλογη θέση στο παρόν δηλώνει ο Δήμαρχος Ιεράπετρας, κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης

Θέματα που αφορούν τους αρχαιολογικούς χώρους στο Δήμο Ιεράπετρας, την ανάδειξη και την συντήρησή τους, αλλά και τις εργασίες των ανασκαφών συζητήθηκαν κατά την συνάντηση του Δημάρχου Ιεράπετρας, κ. Θεοδοσίου Καλαντζάκη με την προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων, κα. Χρύσα Σοφιανού στον Δήμο Ιεράπετρα την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου.

eforia-arxaithtwn

Στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται με στόχο την συντήρηση αλλά και την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων, κατά την εν λόγω συνάντηση, στην οποία παραβρέθηκαν επίσης ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Μάνος Λουτσέτης, ο Ειδικός Συνεργάτης του Δημάρχου, κ. ΚώσταςΠερβολαράκης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αρχαιοτήτων, κ. Γιάννης Ροβιθάκης και υπηρεσιακοί παράγοντες, συζητήθηκε αναλυτικά η εξέλιξη των παρεμβάσεων που πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή αλλά και αυτές που προγραμματίζονται για την προστασία και ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων.

Πιο συγκεκριμένα, τη συζήτηση απασχόλησε η ανάδειξη και συντήρηση του κτιρίου που στεγάζεται σήμερα η αρχαιολογική συλλογή, οι παρεμβάσεις που πραγματοποιούνται στο φρούριο Καλέ, αλλά και οι ανάγκες που υπάρχουν για τη συντήρηση και ανάδειξη άλλων κτιρίων, όπως το Σπίτι του Ναπολέων κ.α.

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος ένας από τους άμεσους στόχους του Δήμου είναι η ανάδειξη των παλαιών ιστορικών κτιρίων που υπάρχουν στην πόλη της Ιεράπετρας . Προς την κατεύθυνση αυτή αναμένεται το επόμενο διάστημα να γίνουν από την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου σε συνεργασία και με την Εφορία Αρχαιοτήτων οι απαιτούμενες μελέτες.

Παράλληλα, την τρέχουσα περίοδο είναι σε εξέλιξη οι εργασίες ηλεκτροφωτισμού στο ενετικό φρούριο του Καλέ. Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος, οι εργασίες πραγματοποιούνται από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ιεράπετρας αφορούν τον εσωτερικό φωτισμό του φρουρίου, καθώς και τον δομών που υπάρχουν σε αυτό και αναμένεται να λύσουν πολλά από τα χρόνια προβλήματα που υπάρχουν.

Αναφορικά με το φρούριο του Καλέ, η κ. Σοφιανού αναφέρθηκε στην μελέτη συντήρησης που έχει εκπονηθεί και στην προσπάθεια να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο δήλωσε από την πλευρά του ο Δήμαρχος που θα υποστηρίξουμε την ένταξή του στο νέο πρόγραμμα χρηματοδοτήσεων.

Κατά τη συνάντηση έγινε λόγος επίσης για το σπίτι του Ναπολέοντα. Όπως αναφέρθηκε απαιτούνται παρεμβάσεις βελτίωσής του προκειμένου αυτό να γίνει επισκέψιμο και βέβαια να ενταχθεί ως προορισμός σε συνεννόηση και με τη Γαλλική Πρεσβεία.

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη πρόταση για δημιουργία ενός υπαίθριου μουσείου σε κεντρικό σημείο της Ιεράπετρας. Πρόκειται για μια παρέμβαση που, όπως τόνισε ο Δήμαρχος, θα έχει ως σκοπό να συγκεντρωθούν τα διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα που είναι διάσπαρτα αυτή τη στιγμή σε σημεία της πόλης και να φιλοξενηθούν σε ένα κατάλληλο και σωστά διαμορφωμένο σημείο, ενισχύοντας παράλληλα την ταυτότητα της πόλης.

Απώτερος στόχος, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος, αφού πρώτα ευχαρίστησε για την εποικοδομητική συνεργασία την Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιότητων, κα. Σοφιανού, καθώς και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Αρχαιοτήτων, κ. Ροβιθάκη, είναι μέσα από την συλλογική προσπάθεια να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες και παρεμβάσεις, για να διαφυλάξουμε αλλά και να αναδείξουμε τα σπουδαία μνημεία του ιστορικού μας παρελθόντος, δίνοντας τους μια αξιόλογη θέση στο παρόν.

Γραφείο Τύπου

Δήμου Ιεράπετρας